Asiakkaani Päivi kirjoitti ajatuksiaan some tililleen liittyen elämäntapamuutokseensa. Tässä ote siitä:
”Tää mun elamantaparemonttimatka on ollut melko vuoristorataa, mutta sitkeästi vaan ollaan menty eteenpäin. Ollaan testailtu erilaisia lajeia, pohdittu ruokavaliota ja keskusteltu mielen terveydestäkin. Se on jännä miten omalla henkisellä hyvinvoinnilla on suuri merkitsee siihen miten koko keho voi ja miten kauan kestää, että mieli ja keho palautuu jatkuvasta stressitilasta. Voin sanoa että kauan!! Haasteita matkalla on ollut mm. selkäongelmat, mutta suurin on ollut se miten vaikeaa on omassa päässã saada käännettyä ajatukset pois vanhoista huonoista tavoista. Välillä tuntuu että ollaan lähtöpisteessä takaisin, mutta sitten taas Liisan kannustuksella lähtee hommat etenemään. Jos ei nyt ulkoisia muutoksia vieläkään juuri näy, nin sisäisiä/henkisiä muutoksia kyllä. Mutta uskon, että kyllä tässä vielä ulkoisiakin muutoksia nähdään, kunhan saadaan mieli ja keho toimimaan yhteistuumin ja yhdessä eteenpäin.”
Tässä hyvin kiteytyy, mitä muutosprosessin aikana on tapahtunut ja tapahtuu. Välillä mennään askel eteen, taakse ja sivullekkin, mutta helikopterinäkymästä katsottuna kohti omaa tavoitetta. Valmennus on paljon muuta ja enemmän kuin ruokavalio- ja liikuntaohjetta.
Jokaisella on tietysti oma polkunsa ja omat kokemukset, perille pääsee lukemattomia reittejä. Muutos lähtee omasta päästä/ajatuksista. Halu muutoksesta on alku.
Siitä mihin olemme tottuneet/ totuttaneet itsemme, on pääsääntöisesti vaikea luopua. Vaikkakin se ei olisi meille hyväksi ja helposti puolustamme tehtyjä päätöksiä. Muutoksessa joutuu työstämään, mistä on valmis luopumaan ja mitä uutta on valmis ottamaan tilalle. Mikä vie kohti tavoitetta ja mikä poispäin tavoitteesta.
Yhteisiä piirteitä onnistuneille elämäntaparempoille tai hyvinvoinnin uudelleenkalibroinnille tai miksi niitä kutsuukin on mielestäni mm. seuraavat:
-
Tunne itsesi/tutustu itseesi. Kuka minä olen ja mitä haluan elämältä. Mikä elämässä on tärkeää/arvot.
-
Aseta mielekäs/merkityksellinen oma tavoite.
-
Mieti mitä teet tavoitteiden eteen. Konkreettinen suunnitelma.
-
Vahvistu ja opi vastoinkäymisistä. Esteitä tulee takuuvarmasti. Resilienssi/ keho-mieli tila vahvistuu kun epäonnistuu, oppii siitä ja on kyvykäs jatkamaan vahvempana.
-
Koe merkityksellisyyttä. Tekeminen palkitsee, ei vaan päämäärä!
-
Pienin askelin, tunnistaen rehellisesti tämänhetkinen kuntotaso, elintavat ja käytettävissä olevat resurssit.
-
Elä vertaa muutostasi muiden muutoksiin. Taustalla on elämänpituisia asioita, mistä ei voi edes tietää.